x

Tehlike Sınıfınızı Nasıl Öğrenebilirsiniz ?

Tehlike sınıfları listesi ne  aşağıdaki pdf dosyasını indirerek ulaşabilirsiniz.

Çalıştığınız iş kolunu bulup karşısında yer alan tehlike sınıfını görebilirsiniz.

Ayrıca Nace Kodunuzu da aynı pdf dosyasından görebilirsiniz.

6331 İSG İş Yeri Tehlike Sınıfları ve Nace Kodu pdf.

Tüm işverenleri yükümlülük altına alan çıkartılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

29 Mart 2013 Tarih ve 28602 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan iş sağlığı ve güvenliğine (İSG) ilişkin Tehlike Sınıfları  Listesi Tebliğine göre tüm işletmeler Nace kodlarına karşılık gelen tehlike sınıflarına göre aşağıdaki gibi 3 sınıfa ayrılmıştır:

  1. Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb.
  2. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb.
  3. Çok Tehlikeli Sınıf: İnşaat sektörü, ağır sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.

Nace Kodları Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 1 kişi dahi çalışsa sürekli İSG hizmetleri için OSGB ile anlaşması zorunluluğu başlamıştır. Bu çerçevede iş kazası riski yüksek olan tüm maden, metal, kimya, makine yapı sektörleri ilgili fabrikalar düşünülebilir.

Nace Kodları karşılığı az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri; 50’den az çalışanı olan firmalarda sürekli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi dışında kalan tüm mevzuattan yükümlüdür.

1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren  de sürekli olarak iş yeri hekimi  ve iş güvenliği uzmanı ile çalışmak için sözleşme yapmaları zorunluluğu başlayacaktır.

50’den çok çalışana sahip az tehlikeli sınıftaki iş yerleri; iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi için OSGB ile anlaşma zorunluluğu bulunmaktadır.

Az tehlikeli sınıftaki iş yerleri denildiğinde tüm büro hizmetleri, perakende mağazalar, lokantalar, vb sektörler akla gelmelidir.

OSGB hizmet süresi hesaplama dolayısıyla fiyatlandırma tehlike sınıfına göre değişkenlik göstermekte olduğu için, iş güvenliği  firmasının potansiyel müşterisine fiyatlama yapabilmesi için NACE Kodu doğru olarak bilinmelidir.

Nace Kodu Nedir  Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Nace Kodu Nedir ? Nace Kodunuz iş yeri SGK sicil numaranızın 2. hanesinden (sonraki) başlayarak 3,4,5,6,7 ve 8. haneleridir. Yani 4 veya 6 haneli bir kodunuz olacaktır.

Maliye Bakanlığının belirlediği vergi kodları da NACE kodlarından gelir. İnternet vergi dairesi sisteminden alınabilen barkodlu vergi levhanızda ana faaliyet kodları bölümünde yazılan kod; NACE kodudur.

Nace Kodunuzu iş güvenliği firmanızdan öğrenebilirsiniz.

Yukardaki pdf dosyasından NACE kodunuzu öğrenebilirsiniz.

Bu işlemlerle ilgilenmek istemiyorsanız NACE kodunuzu doğrudan muhasebecinizden de öğrenebilirsiniz.