İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ( İSG Kanunu); Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinin tamamı ile az tehlikeli sınıftaki işletmelerde 50 çalışan üstünde sahip olanlar için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme zorunluluğu getirilmiştir.
AZ TEHLİKELİ sınıfta faaliyet gösteren 50 altı çalışanı olan işletmeler ile KAMU kurumlarında, sürekli iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi 01.07.2020‘ye ertelenmişti. Bunun dışında tüm işverenler ve çalışanlar 2013 yılından beri İSG Mevzuatından sorumluydular.
1 Ocak 2013 tarihli 6331 Sayılı İş Güvenliği Kanunu ile; Kamu kurumları ile az tehlikeli sınıfta yer alan 50’den az çalışanı olan işletmelere aşağıdaki işveren yükümlülükleri resmi gazetede yayımlanarak devreye alınmış durumdaydı ve halen devam etmektedir.
1. İSG Risk Değerlendirme Raporu Hazırlanması
2. Acil Durum Planları, Yangın, Tahliye Eğitimi ve Tatbikatları (Yılda 1)
3. Tüm Çalışanların Sertifikalı İSG Eğitimi Alınması
4. Çalışanlar arasından belirli kişilerin ilkyardımcı sertifikası alması
5. Koruyucu donanım ve ekipmanların (KKD) belirlenmesi, tedariği, eğitimi, teslim tutanağı
6. Personel görev tanımlarının, İSG Talimatlarının ve prosedürlerin hazırlanması
7 . İşyerinde kullanılması gereken iş güvenliği işaretlerinin belirlenmesi
8. İşe giriş sağlık raporu
Ortam ölçümleri, mühendislik kontrolleri ile işe – işyerine özgü diğer İSG gereklilikleri….
İş Kazası, Meslek Hastalığı, Çalışan Şikayeti, Denetim, Sigorta işlemleri, Yangın gibi afetlerde; işverenden İSG kanunu yükümlülükleri sorgulanacaktır.
Efor OSGB Ekibi olarak; İş sağlığı ve güvenliğini uyulacak kanuni bir mecburiyetten ziyade çalışanların sağlığını ve güvenliğini sağlayan, kaliteyi ve verimliliği artıran 1’e 2 kazandıran YATIRIM olarak görülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bilimsel olarak kanıtlandığı gibi, gerekli önlemler alınarak iş kazaları %98, meslek hastalıkları ise %100 engellenebilmektedir. İSG Kültürü işyerinde, evde, sokakta hayatın her alanında önem taşımaktadır.
Türkiye’deki ölümlü iş kazalarının yaklaşık 1/10 u Az tehlikeli sınıflarda gerçekleşmektedir ki bu sayı yaklaşık 200 ölüm demektir.
İş Sağlığı ve güvenliğinin toplumda tahsis edilebilmesi için masanın tüm ayaklarının sağlam duruş sergilemesi gerekmektedir; En başta Hükumetimiz ve Çalışma Bakanlığımız olmak üzere iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, OSGB Firmaları, işverenler ve tabi ki çalışanlar…
Kanuni bir zorunluluk olmasa Türkiye’de çok az firma İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili gerekli çalışmayı yapacak vizyona sahiptir.
Unutmayalım! KAZALAR TEMENNİ EDEREK DEĞİL TEDBİR ALINARAK ÖNLENİR. ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN UCUZDUR.
Detay OSGB Trabzon |Ordu İş Sağlığı ve Güvenliğiniz Emin Ellerde!…