x

Türkiye’de özellikle inşaat sektöründe önemli sayıda iş kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların büyük bölümü  yüksekten düşme şeklinde gerçekleşmektedir. Ancak sadece inşaatlarda çalışanların değil, merdiven kullanarak çalışan tüm çalışanların bu eğitimi alması zorunludur.

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nde “seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir” şeklinde yükseklikten bağımsız olarak yaralanma ihtimalinin geçerli olduğu her seviye yükseklik olarak tanımlanmıştır.

Yüksekte Güvenli Çalışma Eğitimlerinin Amacı Nedir?  

Her türlü çalışma alanında çalışma ekipmanlarının doğru kullanımı, bakımı ve kontrolünü sağlamanın yanı sıra mevcut tehlike ve risklere karşı farkındalık oluşturmaktır.

Yüksekte montaj, demontaj, bakım-onarım ve temizlik işleri yapacak  çalışanların bu eğitimi alması yasal zorunluluktur. Katılımcıları, yüksekte yapacakları çalışmalarda güvenli bir şekilde çalışmalarını tamamlamaları için gerekli olan asgari yüksekte güvenli çalışma metotları konusunda bilgilendirmektedir.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Kaç Yıl Geçerli? 

Mevzuata göre çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, iş güvenliği ile ilgili eğitimler yıl da bir tekrarlanmalıdır.

Bizlerde sahada yaptığımız gözlemlerde, yıllık tekrarı yapılmayan bilgilerin çalışanlar tarafından unutulduğunu ve uygulanmadığını gözlemlemekteyiz.

Yüksekte Güvenli Çalışma Eğitimi Verebilmek için İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Dışında Sertifika Gerekli midir? 

A veya B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası olan, yüksekte güvenli çalışma eğitimi verebilecek bilgi ve tecrübe birikimi olanlar bu eğitimi vermeye yetkilidirler.

Üniversitelerden “Yüksekte Güvenli Çalışma Eğiticisi Eğitimi Sertifikası” almış olmak faydalıdır ancak zorunlu değildir.

Ayrıca eğitmenlerin IRATA, SPRAT ve benzeri yurtdışı kökenli sertifikalarının  olması da gerekli değildir. Söz konusu tüm sertifikalar 5 günlük eğitim sonucunada alınabilmektedir.

Yüksekte Çalışma Eğitiminin Mevzuatdaki Yeri

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 17. maddesine ve 15.05.2013 tarih ve 28648 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre; işverenler, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlüdür.

Ayrıca 25786 sayılı yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ve 28695 sayılı kişisel koruyucu donanımların (KKD) işyerlerinde kullanılması hakkında yönetmelik gereği de bu eğitimin alınması zorunludur. 

Yargıtayca verilen içtihat niteliğinde bazı kararlar ile de eğitimin önemine vurgu yapılmıştır: Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 23.03.1982 tarih ve 1498 esas sayılı ve 1701 karar sayılı kararında; “İşçiyi eğitmeden çalıştırmaya başlayan işveren, meydana gelen iş kazasından sorumludur.” ifadesine yer verilmiş [46], bir diğerinde ise Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 16.06.2004 tarih ve 2004/21-365 esas sayılı ve 2004/369 karar sayılı kararında “İş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, bir kısım mevzuat ve hükümlerini içeren belgelerin verilmesiyle değil, eylemli olarak bu bilgilerin aktarılması ve öneminin kavratılması ile sağlanabilir.” denilmektedir. 

Yüksekte Çalışma Eğitimi Genel Bilgiler:

  • Yüksekte  Çalışma Eğitimi  talebe göre temel ve ileri seviye olarak iki türde düzenlenmektedir.
  • Mesleki yeterlilik olarak görülmeye başlanan yüksekte çalışma eğitimleri, tehlike sınıfı gözetmeksizin her işyerinin ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenebilmektedir.
  • Eğitimlerimiz tecrübeli iş güvenliği uzmanlarımız tarafından verilmektedir.
  • Eğitimlere katılım zorunludur.
  • Eğitim sonunda yapılacak olan sınavlarda 70 puan ve üzerinde alan katılımcılara yüksekte çalışma eğitimi sertifikası düzenlenmektedir.
  • Düzenlenen eğitimler belgelendirilir ve bu belgeler çalışanların özlük dosyalarında saklanır. Eğitim sonrası düzenlenecek belgede, eğitime katılan kişinin adı, soyadı, görev unvanı, eğitimin konusu, süresi, eğitimi verenin adı, soyadı, görev unvanı, imzası ve eğitimin tarihi yer alır.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Konuları:

  • Yüksekte Çalışma ile ilgili tanımlar
  • Yüksekte Güvenli çalışmanın yasal dayanakları
  • Düşme durdurma sistemleri
  • Emniyet alma kuralları ( ankrajlama )
  • Toplu korunma uygulamaları ve kişisel koruyucu donanımlar
  • Kişisel koruyucu donanımların kontrol ve bakımı
  • Merdiven, iskele ve platformlarda güvenli çalışma uygulamaları
  • Sık kullanılan düğüm çeşitleri
  • Askıda kalma şoku ve süresi
  • Askıda kalan kişiyi kurtarma yöntemleri

Yüksekte Çalışma Eğitimi Trabzon Ordu

Yüksekte çalışma eğitimiyle çalışanlarınız her türlü çalışma alanında çalışma ekipmanlarının doğru kullanımı, bakımı ve kontrolünü sağlamanın yanı sıra mevcut tehlike ve risklere karşı önlem almayı öğrenecektir.

Yüksekte montaj, demontaj, bakım-onarım ve temizlik işleri yapacak  çalışanların bu eğitimi alması yasal zorunluluktur.

Katılımcıları, yüksekte yapacakları çalışmalarda güvenli bir şekilde çalışmalarını tamamlamaları için gerekli olan asgari yüksekte güvenli çalışma metotları konusunda bilgilendirmektedir.

Detay OSGB İstanbul; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinizde güvenilir çözüm ortağınızdır.  

Detay OSGB ile Geleceğe GÜVENLE Bakın!