Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimi güvenlik kültürü kazanılmasında son derece önemlidir.
Yapılan araştırmalar iş kazalarının, % 88’i insan hatası sebebiyle, % 10 ‘u mekanik hatalar sebebiyle, % 2’si öngörülemeyen, önlenemeyen sebeplerle meydana geldiğini ortaya koymaktadır.
İş kazalarının % 50’si kolaylıkla önlenebilecek kazalardır. İş kazalarının % 48’i sistemli bir çalışma ile önlenebilecek türden kazalardır. Kazaların sadece % 2 ‘si önlenemeyecek türden kazalardır. Meslek hastalıklarının ise %100 ü gerekli tedbirlerin alınması suretiyle önlenebilmektedir.
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde yılda en az bir defa ve 16 saat
b) Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 2 yılda en az bir defa ve 12 saat
c) Az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 3 yılda en az bir defa ve 8 saat olarak düzenlenir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yanı sıra Yargıtayca verilen içtihat niteliğinde bazı kararlar ile de eğitimin önemine vurgu yapılmıştır: Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 23.03.1982 tarih ve 1498 esas sayılı ve 1701 karar sayılı kararında; “İşçiyi eğitmeden çalıştırmaya başlayan işveren, meydana gelen iş kazasından sorumludur.” ifadesine yer verilmiş [46], bir diğerinde ise Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 16.06.2004 tarih ve 2004/21-365 esas sayılı ve 2004/369 karar sayılı kararında “İş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, bir kısım mevzuat ve hükümlerini içeren belgelerin verilmesiyle değil, eylemli olarak bu bilgilerin aktarılması ve öneminin kavratılması ile sağlanabilir.” denilmektedir.
(1) Çalışanlara verilecek eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde;
a) Az tehlikeli iş yerleri için en az sekiz saat,
b) Tehlikeli iş yerleri için en az on iki saat,
c) Çok tehlikeli iş yerleri için en az on altı saat
olarak İSG eğtimi süreleri belirlenir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen İSG eğitim sürelerinin Ek-1’de yer alan konulara göre dağıtımında işyerinde yürütülen faaliyetler esas alınır.
(3) Eğitim sürelerinin bütün olarak değerlendirilmesi esas olmakla birlikte dört saat ve katları şeklinde iş yerindeki vardiya ve benzeri iş programları da dikkate alınarak farklı zaman dilimlerinde de değerlendirilebilir.
a) Az tehlikeli sınıfta 3 yıl
b) Tehlikeli sınıfta 2 yıl
c) Çok tehlikeli sınıfta 1 yıl geçerlidir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi İstanbul sınırları içerisinde bir çok kuruluş tarafından sağlanmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi veren kurumlar ile ilgili bilgilere OSGB linkine tıklayarak inceleyebilirsiniz. Yada bizi arayarak İş Güvenliği Uzmanlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir yada teklif formumuzu doldurabilirsiniz.
Detay OSGB Trabzon ve Ordu iş güvenliği firmamız; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinizde güvenilir çözüm ortağınızdır.
Detay OSGB İş Güvenliği firması ile çalışanlarınız ve iş yeriniz hep GÜVENDE!