Temel Hijyen Eğitimleri başta işyeri yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler olmak üzere, konaklama hizmeti veren, gıda üretimi yapan iş yerleri ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlarının hijyen eğitimi almaları gerekmektedir.
Hijyen eğitimi insan bedenine zarar verebilecek her ortama karşı katılımcıları bilinçlendirecek bir eğitimdir.Hijyen eğitimi belgesi ise bu eğitimlerden sonra katılımcılara verilir.
• Gıda üretim ve perakende iş yerleri.
• Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
• İnsan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerleri.
• Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.
• İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.
• Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve piercing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
Yukarıda belirtilen sektörler hijyen eğitimi almak zorundadır.
Eğitimlerin kapsamı, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını kapsayacak şekilde komisyonca belirlenecek.
Hijyen belgesi Detay OSGB tarafından düzenlenmektedir. Totalde 8 saatlik hijyen eğitimi sonrasında hijyen belgesini alabilirsiniz. Yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamazlar. İşyeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu olacaklar.
HİJYEN-1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 8’inci maddesinde, “Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde,her çalışan için ayrıca hesaplanacak idari para cezası verilecektir”MESLEKİ EĞİTİM-6331 Sayılı İSG Kanunu’nda yer alan İdari Para Cezaları detaylı bir şekilde incelendiğinde, personeline MESLEKİ EĞİTİM SERTİFİKASI almamış şirketlere, her personel için 1.833 TL’ye varan cez ya maruz kalacağı görülecektir.
Detay OSGB Trabzon Ordu; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinizde güvenilir çözüm ortağınızdır.
Detay Osgb ile İş Sağlığı ve Güvenliğiniz EMİN ELLERDE!